TBT – Champions League 2016/17

Palataan ajassa tammikuun alkuun, jolloin löin yhden tämän vuoden parhaista vedoistani. Mestarien liigan lohkopelit oli saatu pelattua ja top-16 joukkueet olivat tiedossa. Myös neljännesvälierien vastustajat oli jo arvottu. Vertailin useammalta sivulta voittajakertoimia, jotka listasin taulukkoon:

Näyttökuva 2017-07-20 kello 10.42.07.png

Tässä vaiheessa oli siis arvottu ottelupareiksi mm. Barcelona – PSG sekä Bayern Munchen – Arsenal. Tärkein seikka vetoni kannalta oli, että aistin Barcelonan sekä Munchenin voittokertoimien olevan liian matalat. Kummankaan joukkueen peli ei ollut vielä täysin uomissaan, ja näin tilaisuuteni tulleen. Ajattelin, että jompikumpi saattaisi hyvinkin pudota jo seuraavassa otteluparissa. PSG vaikutti kovalta testiltä Barcelonalle, ja myös Arsenalin peli oli pidemmän aikaa ollut melko vakuuttavaa. Näin päädyin pelaamaan Arsenalia kertoimella 28 ja PSG:tä kertoimella 43.

Seuraava ajatus oli, että Arsenal ja PSG ovat kuitenkin melko suuria hakuja ja epätodennäköisiä voittajia, joten olisi hyvä lyödä veto vielä yhden joukkueen puolesta ikään kuin ”varmistukseksi”. Näin suurentaisin mahdollisuuksiani hyötyä arviostani, että Barcelona ja Bayern olivat yliarvostettuja alikertoimia. Melko nopeasti sain päätöksen tehtyä, että tämä kolmas joukkue olisi Real Madrid. Miksikö? Omissa arvioissani nämä kolme suurinta joukkuetta olivat hyvin lähellä toisiaan. Realin korkeampaan kertoimeen oli pääasiassa kaksi syytä:

  1. Barcelona ja Bayern olivat painuneet alikertoimiksi (paljon puolesta lyötyjä kannatusvetoja)
  2. Real Madrid oli voittanut edelliskauden Mestarien liigan, ja historiassa mikään seura ei ollut voittanut kahtena vuotena peräkkäin

Ensimmäinen syy ei niinkään kerro mitään Realin kertoimen hyvyydestä, mutta kuitenkin sen paremmuudesta verrattuna Barcelonan ja Bayernin kertoimiin. Toinen syy puolestaan saattoi hyvinkin olla merkki siitä, että kertoimeen on vaikuttanut liikaa asia, jolla ei todellisuudessa ole niin suurta merkitystä.

Kuinka sitten laskin uudet todennäköisyydet ja sopivat panoskoot? Tällä kertaa tapani ei ollut kovinkaan teoreettinen, mutta hyvä esimerkki siitä kuinka helposti voit ohjailla todennäköisyyksiä mielestäsi oikeampaan suuntaan. 16 joukkueesta noukin pois 8 joukkuetta, joille en käytännössä antanut mitään mahdollisuutta mestaruuteen. Nämä joukkueet olivat 7 isoimman kertoimen omaavia (Sevillasta alaspäin) sekä Man City, johon en uskonut ollenkaan kauden aiempien esityksien perusteella. Jäljelle jäävät 8 joukkuetta kattoivat 86% todennäköisyyksistä voittaa Mestarien liiga kertoimien perusteella. Pois noukitut 8 joukkuetta kattoivat 15% todennäköisyyksistä. Kertoimien perusteella todennäköisyydet summautuivat siis 101%, eli palautusprosentti oli 99% näillä kertoimilla. Koska halusin laskea uudet kertoimet 100% perusteella jaoin pois noukittujen joukkueiden todennäköisyydet jäljelle jääneille 8 joukkueella tasaisesti suhteessa kertoimien perusteella laskettuihin todennäköisyyksiin. En siis edes muokannut Barcelonan ja Bayernin todennäköisyyksiä, vaan pidin ne edelleen ennakkosuosikkeina. Sain seuraavat lukemat:

Näyttökuva 2017-07-20 kello 13.13.37.png

Yllä olevan taulukon perusteellahan kaikilla 8 joukkueella olisi ylikertoimet, mutta ennen näiden laskemista olin jo päätynyt pelaamaan Real Madridia, Arsenalia ja PSG:tä. Nyt vain siis halusin laskea paremmat todennäköisyydet, jotta osaisin asettaa panokset oikein. Panoksien laskemisessa käytin apuna Kellyn kaavaa, johon tarvittavat tiedot löytyy taulukosta (mikäli Kellyn kaava ei ole tuttu niin ei hätää, Vedonlyönnin ABC:ssä tullaan lähiaikoina käymään kaava tarkasti läpi). Lopulta panokset asettuivat niin, että jos jokin noista kolmesta joukkueesta voittaisi Mestarien liigan, niin tulisin saamaan kokonaispanokseni 4,1 – 4,6 kertaisena takaisin.

No miten sitten lopulta kävi? Aloitetaan surullisimmasta lopputulemasta, eli PSG:stä. Uskon, että useimmat lukijoista muistaa kuinka PSG:lle kävi. Kotona enemmän kuin vakuuttava 4-0 voitto Barcelonasta, mutta sitten totaali jäätyminen vierasreissulla ja 6-1 tappio tarkoitti sitä, että vetoni oli enää Arsenalin ja Real Madridin varassa. Silti sanoisin, että oli hyvä veto lyödä PSG:n puolesta. Ilman tuota älytöntä jäätymistä olisi mahdoton arvata kuinka pitkälle PSG olisi päässyt.

Sitten Arsenal. Moni varmaan tässä vaiheessa jo pitää minua tyhmänä kun löin vetoa Arsenalin puolesta, vaikka heillä oli Bayern vastassa. Myös lopputulosten perusteella moni voi sanoa, että se oli huono veto. Kahden ottelun yhteistulos oli siis 10-2. Itse pyrin aina katsomaan tulosta syvemmälle, ja täten olenkin vähän kahden vaiheilla oliko tämä hyvä vai huono veto. Näistä molemmista otteluista pystyy todella tarkasti erottamaan yksittäisen tapahtuman, joka vaikutti poikkeuksellisen paljon lopputulemaan. Ensimmäisessä ottelussa tapahtuma oli:  Näyttökuva 2017-07-20 kello 13.33.25.png Koscielnyn loukkaantuminen oli satunnainen tapahtuma, jota on hyvin vaikea ennustaa. Toisessa ottelussa puolestaan:  Näyttökuva 2017-07-20 kello 13.35.18.png Koscielny oli taas avainasemassa hänen ottamalla punaisella kortillaan. Molemmissa otteluissa ennen näitä tapahtumia ottelut olivat hyvin tasaisia. Bayernin ollessa kuitenkin todella kova joukkue, he pystyvät käyttämään nämä tilanteet tappavan tehokkaasti hyväksi. Hyvin kuvaavaa on se, että Koscielnyn ollessa kentällä Arsenal teki 2 maalia ja päästi yhden. Koscielnyn poisollessa maaliero oli 0-9. Eli pointtina ehkä se, että kaksi vaikeasti ennustettavaa satunnaistapahtumaa pilasi Arsenal-vetoni, enkä näin ollen pysty täysin arvioimaan oliko tämä hyvä vai huono veto.

Ja lopulta veto, josta tuli yksi tämän vuoden parhaista, eli Real Madrid. Tämän puolesta oikeastaan todella jännitin vain yhdessä vaiheessa. Se oli puolivälierä Bayernia vastaan. Ottelut olivat tiukkoja, ja monen mielestä Real myös sai tuomareilta apuja.


Tähän liittyen vedonlyönnissä on muuten hyvin tärkeää pystyä muodostamaan oma puolueeton mielipide tapahtumista ilman että selostajat tai kommentaattorit pääsevät siihen vaikuttamaan. Jos esimerkiksi katsot pelit ViaPlayltä/Viasatilta, niin Pasin sanomiset kannattaa unohtaa ainakin Bayernin peleissä. Ne ovat turhan puolueellisia ja haitaksi vedonlyöntisi kannalta. Muuten mielestäni Pasi on loistava väriläiskä lähetyksissä, enkä myöskään kyseenalaista hänen jalkapallotietämystä.


Yritin katsoa ottelut mahdollisimman puolueettomasti, ja vaikka Real sai hieman etua tuomareilta, niin olivat he silti parempi joukkue ja ansaitsi mielestäni pääsyn jatkoon. Sitten oikeastaan vasta ennen finaalia aloin pohtia tulisiko minun varmistella lyöden vetoa myös Juventuksen voitosta. Näin olisin voinut varmistaa, että jään joka tapauksessa voitolle. Finaalia arvioidessani Juventuksen kerroin ei kuitenkaan ollut tarpeeksi houkutteleva, joten jätin varmistuksen lyömättä. Lopulta tämäkin oli oikea ratkaisu.

Siinä se tarina oikeastaan oli. Sain siihen onnellisen lopun ja voitin mukavan summan rahaa. Jatkossa tulen myös kertomaan tarinoita, joissa ei ole kannaltani onnellista loppua. Näissä TBT-tarinoissa tarkoitukseni ei siis ole kehuskella onnistumisillani, vaan pikemminkin yrittää avata vedonlyöntiprosessia, ja näin selittää kuinka päädyin kyseisiin vetoihin. Toivon mukaan lukijat pystyvät näistä kokemuksista jollain tavalla hyötymään.

Taas kaikki palaute on hyvin tervetullutta. Ja mikäli selostukseni ei joltain osin aukea, niin laittakaa viestiä jotta voin selittää paremmin. Kuulemisiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: