Vedonlyönnin ABC – Kertoimista todennäköisyyksiin

Monille lukijoista saattaa olla itsestään selvää kuinka kertoimet kääntyvät todennäköisyyksiksi. Uskon kuitenkin, että useimpien vedonlyöjien on hyvä kerrata tähän liittyviä lainalaisuuksia. Otetaan esimerkiksi satunnaisen vedonlyöntiyhtiön tarjoamat kertoimet Valioliigan avausotteluun Arsenal – Leicester.

Kertoimet ovat kirjoitushetkellä: 1 – 1.37   X – 4.85  2 – 8.50

Saamme todennäköisyydet laskettua, kun suoritamme jakolaskut: 1 / kerroin. Voimme lukea todennäköisyydet alla olevasta taulukosta:

Näyttökuva 2017-08-02 kello 11.07.48.png

Eli 1 / 1,37 = 73% jne. Simppeliä, eikö? Mitä sitten voimme päätellä saaduista todennäköisyyksistä? Nopealla ajatustyöllä voisimme ajatella, että kyseinen vedonlyöntiyhtiö uskoo Arsenalin voittoon 73% todennäköisyydellä, tasapeliin 21% todennäköisyydellä ja Leicesterin voittoon 12% todennäköisyydellä. Tämä ajatus ei ole kaukana oikeasta, mutta katsotaanpas todennäköisyyksiä vähän tarkemmin vielä. Jo koulussa kaikille on opetettu, että todennäköisyydet summautuvat sataan prosenttiin. Lasketaan: 73% + 21% + 12% = 106%. Eli olemme saaneet todennäköisyydet, jotka eivät summaudu sataan. Mistä tämä johtuu? Lyhyt vastaus: kate. Vedonlyöntiyhtiöiden on pitkässä juoksussa tehtävä rahaa, joten he eivät voi tarjota täysin reiluja kertoimia, jotka summautuisivat sataan prosenttiin. Vedonlyöjän kannalta on parempi mitä pienempään lukemaan todennäköisyydet summautuvat.

Paljonko vedonlyöntiyhtiön kate sitten on ja kuinka paljon he keskimäärin maksavat pelaajille takaisin jokaisesta pelatusta 100 eurosta? Tarvitsemme vielä muutaman laskutoimituksen: 1 / 106% ≈ 94%. Vedonlyöntiyhtiön kate on 100% – 94% = 6%. Jokaisesta pelaajien panostamasta 100 eurosta vedonlyöntiyhtiö palauttaa heille keskimäärin 94% * 100€ = 94 euroa.

Yllä käytiin lyhykäisyydessään läpi kuinka kertoimista saadaan laskettua todennäköisyydet. Se on lopulta melko helppoa. Vaikeampaa on tehdä tyhjästä omia todennäköisyysarvioita. Perusidea kuitenkin säilyy. Mikäli oma todennäköisyysarviosi esimerkiksi Arsenalin voitolle on suurempi kuin vedonlyöntiyhtiön kertoimesta laskettu todennäköisyys 73%, niin sinun kannatta lyödä kyseinen veto. Muussa tapauksessa vetoa ei kannata lyödä.

Lopuksi voisimme mennä vielä vähän syvemmälle vedonlyöntiyhtiöiden ajatusmaailmaan. Aiemmassa laskussa todennäköisyyksien summasta saatiin 106%. Todellisuudessa vedonlyöntiyhtiötkin laskevat todennäköisyydet niin, että ne summautuvat sataan prosenttiin. Mikäli kate on jaettu tasaisesti eri lopputulemien välille, niin saamme heidän todelliset todennäköisyysarviot jakamalla aiemmat todennäköisyydet luvulla 106%. Todellisista todennäköisyysarvioista voimme puolestaan laskea vedonlyöntiyhtiön mielestä reilut kertoimet laskemalla: 1 / todellinen TN-%.

Näyttökuva 2017-08-02 kello 11.46.34.png

Eli 73% / 106% = 69% ja 1 / 69% = 1.45. Nyt todelliset todennäköisyydet summautuvat sataan (pyöristysten takia tässä esimerkissä 99%). Mikäli pääsisit pelaamaan kyseisillä reiluilla kertoimilla, niin pitkässä juoksussa saisit panostamasi rahat kokonaisuudessaan takaisin. Silti et jäisi voitolle, muttet myöskään häviäisi.

Todellisuudessa kate ei aina ole jaettu tasan eri lopputulemien välille. Lisäksi kertoimiin ja niistä laskettuihin todennäköisyyksiin vaikuttaa vedonlyöntiyhtiön arvioiden lisäksi mm. vedonlyöjien käyttäytyminen. Mikäli monet veikkaavat Arsenalin puolesta, niin vedonlöyntiyhtiö laskee Arsenalin kerrointa ja nostaa tasapelin sekä Leicesterin kerrointa. Samalla laskemamme todennäköisyydet muuttuvat. Perusidea kuitenkin laskuissa toimii, ja ne ovat teoreettisesti täysin oikein. Toivottavasti löydätte keinoja, kuinka voitte hyötyä mm. siitä että osaatte nyt laskea vedonlyöntiyhtiön omien kertoimien perusteella heidän ajattelemat reilut kertoimet.

Ps. Kaikki kommentit ja yhteydenotot erittäin tervetulleita ja toivottuja.

Pps. Ensi silmäykseltä vaikuttaa melko maukkailta nuo Leicesterin voiton ja tasapelin kertoimet. Noinkohan Arsenalin voiton todennäköisyys yltää tuohon 69%.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: