Vinkkipaja – FPL

FPL, eli Fantasy Premier League on monelle Valioliigan ystävälle ja vedonlyöjällekin varmasti tuttu peli. Siinä kasataan joukkue Valioliiga-pelaajista ja kerätään pisteitä heidän suorituksista kentällä. Viikoittain voi vaihtaa pelaajia ja valita uuden kapteenin, joka saa tuplapisteet. Usein tavoitteena on voittaa kaveri- tai työporukan kimppa ja saavuttaa kunniaa heidän keskuudessaan (joskus tarjolla on myös jokin pieni rahallinen korvaus voittajalle). Peli jatkuu koko kauden, mutta toisinaan kimpoissa kisaillaan myös kuukauden tai yksittäisen kierroksen voittajasta. Jos kavereista ei ole haastetta ja haluat hyötyä enemmän fantasy-tietämyksestäsi, niin nyt tarkkana.

Pystyt helposti hieman kasvattamaan tuotto-odotuksiasi etsimällä netistä julkisia kimppoja, joissa on välillä ihan hyviäkin palkintoja tarjolla. Näihin pääset yleensä osallistumaan ilmaiseksi, mutta toisinaan osallistuminen vaatii esimerkiksi vedonlyöntitilin avaamista johonkin tiettyyn yhtiöön.

Jos todella haluat hyödyntää tietämystäsi, niin jotkin vedonlyöntiyhtiöt tarjoavat myös vedonlyöntikohteita fantasyyn. Ainakin Gutsilla on tarjolla viikoittain yhden kierroksen H2H kohteita (kumpi tekee enemmän fantasypisteitä) sekä Best captain (eniten pisteitä tekevä pelaaja) kohde. Tulevalle kierrokselle (GW7) on tarjolla mm. tälläistä pelattavaa:

Näyttökuva 2017-09-28 kello 16.06.43.pngNäyttökuva 2017-09-28 kello 16.07.51

Nämä kohteet ovat siitä kivoja, että niihin on helpohko laskea todennäköisyydet ja sitä kautta kerroinrajat, joilla pelaaminen kannattaa. Kaiken ytimessä on pisteodotusarvojen laskeminen eri pelaajille. Näistä saadaan sitten johdettua oikeat kertoimet. Oma excelini näyttää tältä:

Näyttökuva 2017-09-28 kello 16.28.37.png

Näyttökuva 2017-09-28 kello 18.59.14.png

Eli harmaalle alueelle on merkitty eri tapahtumista saatavat pisteet ja todennäköisyyksien perusteella lasketut odotusarvot. Minun täytyy ainoastaan arvioida valkoisille alueille eri tapahtumien todennäköisyydet ja excel laskee pisteodotusarvon (kuvan prosentit ovat siis vain esimerkkejä). Odotusarvoista puolestaan pystyy hyvin laskemaan kerroinrajat suhteuttamalla ne toisiinsa. Näillä rajoilla otan sitten mittaa Gutsin kertoimenlaskijoista, ja lyön vedot sisään kun näkemyksemme eroavat tarpeeksi toisistaan.

Toiset asiat on tietysti helpompi arvioida kuin toiset; esimerkiksi päästettyjen maalien tai peliajan todennäköisyydet on paljon helpommin arvioitavissa kuin tehdyt maalit tai syötöt. Tämän vuoksi puolustajien pistearviot osuvat useammin lähemmäksi oikeaa kuin hyökkääjien tai keskikenttäpelaajien arviot.

Guts tarjoaa näitä kohteita vähän reilu 93% palautuksella, mutta todennäköisyysarviot eivät aina ole terävimpiä. Eli tuolla odotusarvomallilla ja hyvillä arvioilla on kyllä mahdollista päihittää kertoimenlaskijat.

Tuo excel-malli on suhteellisen helposti tuosta kopioitavissa omaan käyttöön. Jos nyt kuitenkin on kysyntää/tarvetta juuri tuolle kyseiselle excel-tiedostolle, niin ottakaa yhteyttä. Koitetaan keksiä jokin ratkaisu.

Ps. Tulevan kierroksen Best captain vedossa Lacazetten kerroin 9 vaikuttaisi ylikertoimelta. Oikeampi kerroin olisi noin 7.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: