Ennakko – Liverpool vs Man Utd

Huomenna pelataan yksi Valioliiga-kauden suurimmista otteluista, kun Englannin jättiläiset kohtaavat toisensa Anfieldilla. Ottelu on myös vedonlyönnin näkökulmasta erittäin kiinnostava. Harvoin vedonlyöntimarkkina on täysin tietämätön kumpi joukkue on suosikki. Kirjoitushetkellä markkinat keskimäärin uskovat:

35% Liverpool

30% Tasapeli

35% Man Utd

Miten tähän on päädytty? Kumpi joukkue omasta mielestäni on suosikki? Nostetaan muutama tärkeä pointti esiin, jonka perusteella voidaan miettiä kannattaako jompaa kumpaa joukkuetta veikata.

Keskinäiset kamppailut. Viimeisestä 20 Valioliiga-ottelusta 10 kauden ajalta, Pool on voittanut 6, Man Utd 11 ja tasapeliin on päädytty vain kolmesti. Näistä otteluista 10 on pelattu Liverpoolin kotona Anfieldilla, jossa kotijoukkue sekä vierasjoukkue molemmat ovat voittaneet neljästi ja tasapeliin on päädytty kaksi kertaa. Man Utd näyttäisi hieman olevan niskan päällä, mutta kotietu tasoittaa asetelmia.

Kunto. Mitataan joukkueiden kuntoa tämän kauden Valioliiga-otteluiden perusteella, joita molemmille on kertynyt seitsemän. Liverpoolilla 12 pistettä, Unitedilla 19. Man Utd on hyötynyt jonkin verran helpommista vastustajista, mutta silti menettänyt pisteitä vain kerran jäätyään tasapeliin Stokea vastaan. Liverpool puolestaan on voittanut näyttävästi Arsenalin 4-0, hävinnyt isosti Man Citylle 0-5 ja pelannut kolme tasapeliä selvästi itseään huonompia joukkueita vastaan. Kunnon puolesta vierasjoukkue on siis niskan päällä. Tekeminen on ollut tasaisempaa ja tehokkaampaa. Edessä on kuitenkin kauden ensimmäinen ottelu top-6 joukkuetta vastaan, jossa taso todella mitataan.

Poissaolot. Molemmat joukkueet kärsivät jonkin verran merkittävistä loukkaantumisista. Kotijoukkueelta puuttuu pidemmän aikaa poissaolleet Lallana ja Clyne, sekä maajoukkuetauolla loukkaantunut Mane. Vierailijoilta puolestaan on sivussa Rojo, Pogba, Carrick, Zlatan ja Fellaini. Jonesin pelikunto on vielä kysymysmerkki. Aika tasaisesti siis molemmilta joukkueilta puuttuu tärkeitä pelaajia. Manen poissaolo on kuitenkin näistä merkittävin, koska Liverpoolilla ei tällä hetkellä ole hänelle sopivaa korvaajaa. Myös vierasjoukkueen keskikenttä on kovilla Pogban, Carrickin ja Fellainin puuttuessa. Unitedin onneksi heiltä löytyy leveyttä joukkueesta. Keskikentästä saadaan rakennettua tarpeeksi vahva Maticin ja Herreran ympärille. Poissaoloista ei siis kovin selkeätä hyötyä kummallekkaan joukkueelle. Ainoastaan vierailijoiden puolustus päässee helpommalla Manen ollessa poissa.

Rasitustila. Maajoukkuetauon jälkeen pelaajien rasitustila on tärkeä seikka, joka on huomioitava. Erityisesti Atlantin yli matkustaneet pelaajat eivät välttämättä ole täydessä terässä. Heitä rasittavat pitkät lennot, aikaero ja lyhyt valmistautuminen peliin. Kotijoukkueella näitä pelaajia on kaksi: Firmino ja Coutinho, joista ensimmäinen tosin pelasi maajoukkuetauolla vain 4 minuuttia. Coutinho puolestaan pelasi 151 minuuttia, joista 86 minuuttia tuli keskiviikkona, joten palautuminen jää melko lyhyeksi. Liverpoolin kannalta tämä on huolestuttavaa, koska Manen ollessa poissa juuri näiltä pelaajilta odotetaan tehoja. Man Utd:lla Valencia oli ainoa pelaaja, joka lensi Atlantin yli MM-karsintoihin. Ecuadorin otteluista Valencia pelasi kuitenkin vain ensimmäisessä, koska sai pelikiellon toiseen otteluun, joten on varmasti huomenna 90 minuutin pelikunnossa.

Taisteluparit. Tasaiset ottelut usein ratkaistaan kaksinkamppailuissa. Tässä ottelussa on useita mielenkiintoisia taistelupareja. Yksi oleellisimmista on Salah vs. Young. Mourinho laittaa suurella todennäköisyydellä Youngin vasemmaksi laitapuolustajaksi estämään Salahin nopeita juoksuja. Vaikea ennustaa kuinka hyvin Young tehtävässä onnistuu, mutta vierailijoiden puolustajista hänellä on siihen parhaat edellytykset. Toisaalta Youngilta on tällä kaudella nähty jonkin verran hyviä nousuja ja keskityksiä. Huomenna todennäköisesti näitä ei liiemmin nähdä ja keskittyminen on puolustamisessa. Toinen oleellinen taistelupari on Coutinho vs. Herrera/Matic. Mourinho on välillä käyttänyt todella tarkkaa miesvartiointia juuri tuossa keskikentän pohjalla. Viime kaudelta tulee mieleen Man Utd – Chelsea ottelu, jossa Herrera oli jatkuvasti Hazardin iholla, eikä belgin pelistä tullut mitään. Huomenna Coutinhon tärkeys Liverpoolille korostuu Manen ollessa poissa, joten Mou saattaa yrittää sulkea brassin pois pelistä tarkalla vartioinnilla. Kolmas taistelupari on Lukaku vs. Poolin topparit. Tämä taistelu mitataan erityisesti pääpalloissa ja erikoistilanteissa. Kotijoukkueen puolustuksella on ollut tällä kaudella vaikeat hetkensä ja niitä ei saisi tässä pelissä tulla.

Erikoistilanteet. Kotijoukkueella pieni etu suorissa vapareissa Coutinhon asettuessa pallon taakse. Muissa erikoistilanteissa etu on vierailijoilla pääpelivoiman ansiosta. Toki Fellainin poissaolo tasoittaa jonkin verran tilannetta, mutta kokoetu silti hieman vierailijoille.

Maalivahdit. Ottelun yksi ratkaisevista tekijöistä saattaa löytyä maalivahdeista. Ero nimittäin on suuri vierailijoiden hyväksi. Edes parhaana päivänä Mignolet ei yllä De Gean tasoon. Sitten kun vielä huomioidaan belgin ailahtelevaisuus, niin maalivahtipelissä on Man Utd:lla suuri etu.

Pelin luonne. Viimeisenä mietitään ottelun luonnetta ja odotettua juonta. Suurin kysymys kuuluu: parkkeerako Mourinho bussin vai ei? Todennäköisesti jonkinlainen bussi sieltä tulee. Tällä kaudella Unitedille ei näistä peleistä kuitenkaan riitä yksi piste. Man City on voittanut jo pari tiukkaa peliä (Liverpool & Chelsea), joten Unitedin on tehtävä samoin pysyäkseen mestaruustaistelussa mukana. Eli vierailijat eivät voi tyytyä puolustamaan yhtä pistettä.

Yhteenveto. Odotettavissa on tasainen kamppailu. Pelaajille tämä on yksi kauden suurimmista otteluista, ellei jopa se suurin. Tämä tulee näkymään kovissa otteissa ja todennäköisesti myös korttien määrässä. Joukkueiden välillä vaaka kallistuu hieman vierailijoiden puolelle. Heillä on monissa asioissa pieni etu kotijoukkueeseen nähden. Erityisesti kunto, rasitustila ja maalivahdit. Lisäksi taistelupareissa Unitedilla on paremmat edellytykset pärjätä vastustajan vahvimpia osa-alueita vastaan. En ihmettelisi, jos tämän ottelun ratkaisu tulisi erikoistilanteesta Lukakun toimesta.

Näiden seikkojen perusteella omissa arvioissani Liverpoolilta siirtyy 5% Man Utd:n voitolle:

Liverpool 30%

Tasapeli 30%

Man Utd 40%

Eli erityisesti vierailijoiden voitolle löytyy hyvin yli 2.50 kertoimia (lasku: 1 / 40% = 2.50), jotka ovat mielestäni ylikertoimia ja näin ollen hyvä valinta kupongille. Esimerkiksi Coolbetilta saa kirjoitushetkellä kertoimen 2.78 Man Utd:n voitolle, ja tämähän meille kelpaa hyvin.

Kommentteja, palautetta, eriäviä näkemyksiä? Jäikö jokin seikka mielestäsi ottamatta huomioon?

One thought on “Ennakko – Liverpool vs Man Utd

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: