Vinkkipaja – Tuplaus

Tuplaus on hauska tapa lyödä vetoa, ja monille varmasti ennestään tuttua puuhaa. Otetaan tarkempaan tarkasteluun Coolbetin tuplaus -kampanja, käydään läpi tuplaukseen liittyviä myyttejä/lainalaisuuksia ja pohditaan voiko tuplaaminen olla kannattavaa.

Perusidea/säännöt. Tuplaus alkaa maanantaina ja jatkuu aina sunnuntaille asti, mikäli siis voitat joka päivä. Alkupanos on 5-20€, ja seuraavan päivän panokseksi asetetaan aina edellisen päivän voittosumma. Veto voi olla single, tupla, tripla jne. kunhan yhteiskerroin on vähintään 2.00. Coolbet on rajannut vetomuodoiksi välilehtien ”tulos” ja ”määrät” alta löytyvät kohteet, mutta sieltä nyt löytyvät aikalailla kaikki tärkeimmät. Lisäksi pienimmät/erikoisimmat lajit ja sarjat eivät kuulu yhtiön tuplaus -kampanjaan. Palkintona yhtiö jakaa 5000€ vedonlyöntibonuksen (kierrätys 1x min 1.50 kertoimella) kaikkien tuplauksen läpi pelanneiden kesken. Lisäksi niiltä viikoilta, kun kukaan ei voita, lisätään 1000€ seuraavan viikon pottiin. Vielä lohdutuspalkintona 3 päivää tuplauksessa edenneet saavat aloituspanoksensa takaisin vedonlyöntibonuksena.

Tuplaus on sinänsä erikoinen tapa lyödä vetoa, ja aluksi koko prosessi voi olla vaikea hahmottaa, mutta lopulta se on kuitenkin varsin yksinkertaista vedonlyöntiä. Koko viikon aikana voit jäädä tappiolle ainoastaan alkupanoksen verran, vaikka viikon aikana saatatkin panostaa vedonlyönnissä useita satoja euroja. Periaatteessa tuplaaminen ei eroa mitenkään siitä, että löisit maanantaina 7 kohteen rekan, jossa jokaisen kohteen kerroin on vähintään 2.00. Lopputulos on sama. Jos kaikki osuvat, niin voitat, muuten häviät. Pari seikkaa kuitenkin voidaan nostaa, joiden ansiosta tuplauksen voitto-odotusarvo on usein hieman rekkaa parempi. Ensiksikin tuplauksessa pelaajalla on aina voitetun päivän jälkeen mahdollisuus realisoida voitot ja hypätä pois kelkasta. Tätä harvoin tehdään, mutta välillä varsinkin rauhallisempina urheilupäivinä, kun omasta ykköslajista tai -sarjasta ei löydä pelattavaa, voi tuplauksesta poisjääminen olla järkevää. Tämä mahdollisuus siis lisää tuplauksen EV:tä (odotusarvoa) rekkaan nähden (toki nykypäivänä monet vedonlyöntiyhtiöt tarjoavat cash out mahdollisuuksia, joiden ansiosta myös rekoista voi jäädä pois kesken kaiken). Lisäksi tuplauksessa vedonlyöjän on löydettävä vain yksi pelattava kohde per päivä ja hänellä on koko päivä aikaa analysoida ja valita kohde. Tämä on iso etu verrattuna monen kohteen rekkoihin, joissa usein yksittäisen kohteen analysointi ja tutkiminen jää pintapuoliseksi.

Onko tuplaus sitten kannattavaa? Lasketaan EV seuraavilla oletuksilla:

 • Alkupanos kannattaa asettaa mahdollisimman pieneksi, jotta palkinnosta saa suhteessa enemmän hyötyä. Eli alkupanos on 5€.
 • Oletetaan, että olet kierroksen ainoa tuplauksen läpipääsijä, ja että jackpot on voitettu myös edellisellä viikolla. Eli voittopotti on 5000€.
 • Coolbetin budjetoitu kerroinmarginaali on 4%, joten oletetaan että lyöt joka päivä vedon, jossa palautus on 96%. Oletetaan tämä sama palautus myös vedonlyöntibonuksien kierrätykselle.
 • Vedot kannattaa lyödä singleinä, jolloin et joudu maksamaan korkeampaa marginaalia. Eli vedot aina singleihin. (blogin ensimmäisessä postauksessa oli tästä lisää tietoa)
 • Oletetaan, että vetosi kerroin on keskimäärin 2.05, koska todennäköisesti et joka päivä tule löytämään tasan 2.00 kerrointa.
 • Tuplaus pelataan aina loppuun asti, eikä voittoja kotiuteta kesken kaiken.
 • Oletetaan lisäksi, että kertoimet vastaavat oikeita todennäköisyyksiä.

Näiden oletusten perusteella tuplaajalla on joka päivä noin 47% mahdollisuus jatkaa seuraavalle päivälle. Mahdolliset lopputulemat:

89,6% todennäköisyydellä häviö tulee päivien 1-3 aikana, jolloin tappio on -5€

9,9% todennäköisyydellä häviö tulee päivän 3 jälkeen: -5+5*0,96 = -0,2€

0,5% todennäköisyydellä tuplaus menee läpi: 5*2,05^7-5+5000*0,96 = 5556€

EV = 89,6%*(-5)+9,9%*(-0,2)+0,5%*(5556) = 23,3€

Eli näillä oletuksilla tuplaaminen Coolbetilla on selvästi odotusarvoltaan kannattavaa puuhaa. Joka viikko, kun tuplaat 5 euron panoksella, on sinun voitto-odottamasi 23,3€. Jos osallistut tuplaukseen vuoden jokaisena viikkona, on sinun voitto-odotusarvosi 1212€ vuodessa (oletuksena tietysti että kampanja järjestetään joka viikko). Jotta en anna pelistä liian positiivista kuvaa, niin on kuitenkin huomioitava, että tässä pelissä voitat keskimäärin vain joka 200. kerta. Eli noin joka 4. vuosi. Mutta toisaalta taas oletimme, että kertoimet vastaavat oikeita todennäköisyyksiä. Näinhän ei aina ole, ja ylikertoimia löytämällä kasvatat roimasti mahdollisuuksiasi voittaa.

Käydään vielä läpi miten erilaiset pienet muutokset vaikuttavat voitto-odottamaan.

 • Jos useampi pelaaja pääsee tuplauksen läpi: 2 onnistujaa: EV = 11,3€ tai 4 onnistujaa: EV = 5,3€
 • Jos tarjouksessa ei lohdutuspalkintoa 3 päivän onnistumisesta: EV = 22,8€
 • Jos alkupanos olisi 20€: EV = 21,1€
 • Tuplauksen EV ilman kampanjaa 5€ panoksella = -1,2€

Vielä vinkit pähkinänkuoressa. Tuplaaminen ilman kampanjaa on kannattavaa vain, jos löydät viikon aikana tarpeeksi useasti ylikertoimia. Coolbetin tuplauskampanjaan osallistuminen puolestaan on tietyillä oletuksilla pitkässä juoksussa kannattavaa, vaikka et löytäisikään ylikertoimia. Alkupanos kannattaa asettaa kampanjassa mahdollisimman pieneksi ja tuplaus kannattaa aina tehdä singlevedoilla. Huomioi kuitenkin, että tulet keskimäärin häviämään 199 kertaa (995€) ennen kuin voitat isosti.

Millaisia ajatuksia heräsi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: