Ekonomin näkemys arpajaislaista ja sen uudistamisesta

Taustatilanne

Sisäministeriö on tiedottanut jatkavansa arpajaislain uudistamista. Edellisessä uudistuksessa Veikkaus, Ray ja Fintoto yhdistivät voimansa ja syntyi uusi entistä laajempi rahapelimonopoli, joka toimii nimellä Veikkaus. Nyt siis uudella Veikkauksella on yksinoikeus rahapelien järjestämiseen ja markkinointiin Manner-Suomessa. Kun tästä yhdistymisestä ensimmäisen kerran uutisoitiin, etenkin optimistisimmat rahapeliharrastajat ja -ammattilaiset saattoivat pitää tätä positiivisena askeleena kohti entistä vapaampia markkinoita. Ajateltiin, että Veikkauksen kilpailuasemaa parannetaan ennen mahdollista markkinoiden avaamista muille kilpailijoille. Nyt viime aikaiset uutiset ovatkin tulleet shokkina monille suomalaisille. Sisäministeriön tiedotteessa on nimittäin pelottavasti naamioitu erittäin tärkeän tavoitteen, rahapelihaittojen ehkäisyn, taakse uhkakuva arpajaislain ”pohjois-koreamaisesta” tulevaisuudesta.

Suora lainaus sisäministeriön tiedotteesta: ”Rahapelikysynnän ohjaamiseksi valvottuun kotimaiseen rahapelitarjontaan hankkeessa tehdään esiselvitys teknisistä keinoista ja niiden toteuttamiseen vaadittavista säädösmuutoksista, joilla voidaan tarvittaessa estää muiden kuin Veikkauksen verkkorahapelien pelaaminen Manner-Suomen alueella.” Eli käytännössä kaikki toiveet vapaammista rahapelimarkkinoista ovat nyt muuttuneet aiheellisesti jopa osittain hysteeriseen pelkoon nettipelaamisen kokonaisvaltaisesta blokkaamisesta niin että Suomessa asuvat suomalaiset voisivat pelata vain ja ainoastaan Veikkauksen pelejä. Jotta mielipiteeni tulee mahdollisimman selväksi heti alkuun, niin olen 100-prosenttisesti tämänkaltaista kehitystä vastaan. Nettipelaamisen blokkaamisesta muihin kuin Veikkauksen peleihin koituvat yhteiskunnalliset hyödyt eivät voi millään laskukaavalla ylittää siitä koituvia yhteiskunnallisia haittoja. Sen sijaan koko kansakunnan hyötyä maksimoitaessa olisi tärkeää kääntää keskustelu vedonlyöntiyhtiöiden blokkaamisesta takaisin rahapelimarkkinoiden avaamiseen ja kehitykseen kohti vapaampia markkinoita.

Mikä nyt sitten on laitonta arpajaislain nojalla ja mikä ei?

Mediassa (+sosiaalisessa mediassa) on nyt tiedotteen jälkeen alettu sitten tosissaan kirjoitella asiasta ja valitettavasti kirjoittelujen taso ei usein päätä huimaa. Tämän hetkisen pohjanoteerauksen pääset lukemaan Kalevasta. En halua liikaa tuhlata aikaa tähän, joten otetaan tähän väliin vain nopea kertaus siitä mikä tällä hetkellä on laitonta ja mikä ei.

Laitonta: Rahapelien järjestäminen sekä markkinointi Suomessa muiden kuin Veikkauksen toimesta

Laillista: Lähestulkoon kaikki muu rahapeleihin liittyvä (kuten pelaaminen siellä missä huvittaa)

Paha, pahempi, Veikkaus?

Liian usein keskustelu arpajaislain uudistamisesta ajautuu varsin väärille raiteille. Toiset syyttävät ulkomaisia toimijoita ties mistä ja toiset puolestaan purkavat tyytymättömyyttään Veikkauksen toimiin. Jankkausta jatketaan x määrä aikaa, ja lopulta tämä päätön keskustelu sataa vain ja ainoastaan Veikkauksen laariin, kun kompromissina tyydytään ”poliittisesti helpoimpaan” tavoitteeseen: rahapelihaittojen ehkäisyyn, sen sijaan että todella punnittaisiin asioiden hyviä ja huonoja puolia.

Veikkausta on turha syyttää monopoliasemansa suojelemisesta. Yhtälailla Alkoa on turha syyttää siitä, että he eivät halunneet limuviinoja kauppoihin. Jos istuisin jomman kumman yhtiön hallituksessa ja toimitusjohtaja tekisi jotain muuta kuin verisesti puolustaisi yhtiön monopoliasemaa, olisin ensimmäisenä antamassa hänelle potkut.

Veikkauksen tehtävänä ei ole maksimoida kilpailua, työllisyyttä, vientiä, onnellisuutta, hyvinvointia, yms. Yhtiön tehtävänä ei myöskään ole minimoida rahapeleistä koituvia haittoja. Sen sijaan Veikkauksen tehtävänä on yksiselitteisesti tarjota suomalaisille kotimainen vaihtoehto rahapelaamiseen. Toki Veikkauksen on samalla noudatettava arpajaislakia. Ko. laissa on määritelty erilaisia säännöksiä mm. rahapelien markkinointiin sekä tuottojen jakamiseen liittyen. Poliisihallitus on sitten viime kädessä velvollinen pitämään huolta siitä ettei näitä lakeja rikota Veikkauksen tai minkään muunkaan toimijan puolesta.

Eli on varsin turhaa syyttää Veikkausta myöskään liiallisesta pelien markkinoinnista tai vääränlaisesta tuottojen jaosta. Veikkaus toimii sille asetettuissa rajoissa niin kuin näkee itselleen parhaaksi. Veikkauksen syyttämisen sijasta kaikki toiveet ja vaikuttamisyritykset tulisi siis suunnata Veikkauksen ”kuurojen korvien” sijasta sellaisille tahoille, jotka oikeasti pystyvät lainsäädäntöön vaikuttamaan.

Alkoholi – Rahapelit

Mitä oikeastaan on rahapelit? Monet suomalaiset näkevät rahapelit yhtä pahana (ellei pahempana) paheena kuin alkoholin. Tämän hetkinen lainsäädäntömme itseasiassa pitää rahapelejä selkeästi pahempana pahana kuin alkoholia. Molempiin voimme käyttää rahaa lähikaupoissamme, mutta siinä missä pienpanimot on ihailtuja ja kaljafestarit muodissa, niin rahapelien osalta on hyvin vaikea nähdä mitään vastaavaa nykyisen lainsäädännön puitteissa. Myös viimeisin kehitys näyttää edelleen kasvattavan eroja suhtautumisessa alkoholiin ja rahapeleihin. Siinä missä limuviinat saatiin kauppoihin, niin samalla pohditaan keinoja estää rahapelien pelaaminen ulkomaisiin yhtiöihin. Jos kehitys olisi samanlaista alkoholilaissa, niin nyt oltaisiin myös pohtimassa keinoja kieltää Tallinnan risteilyt sekä lopettamassa viinien tuonti Etelä-Euroopan maista. Absurdia, eikö?

Mikä sitten on vielä pahempaa kuin alkoholi tai rahapelit? Tupakanpoltto on mainio esimerkki. Sillä nimittäin on kovin vaikea saada mitään positiivista aikaan ja negatiivisena puolena on tietysti suuret terveysriskit. Jos jotain positiivista hakemalla haetaan, niin työpaikoilla tai illanistujaisissa tupakanpolttajat usein ystävystyvät keskenään. Mahdollinen keuhkosyöpä on kuitenkin kovin korkea hinta maksaa kaverisuhteesta. Tupakanpolttoa voisi siis kuvailla sanoin: high risk, no reward.

Alkoholin sekä rahapelien kuluttamisessa tilanne ei ole täysin sama kuin tupakan kanssa. Etenkin meille tuppisuu-suomalaisille alkoholi oikein käytettynä saattaa palkita käyttäjänsä lisäämällä niin lyhyt- kuin pitkäaikaistakin onnellisuutta. Monelle alkoholi voi toimia apukeinona solmia ystävyyssuhteita (miksei läheisempiäkin suhteita). Toisaalta urheilusuorituksen jälkeinen ensimmäinen kalja on tutkitusti hyvä keino kehon palautumiseen. Eli vaikka alkoholin käyttöön liittyy paljon etenkin terveydellisiä riskejä, niin oikein käytettynä se saattaa satunnaisesti myös palkita käyttäjänsä.

Tilanne on hyvin samankaltainen rahapeleissä, jos ajatellaan asiaa näin suomalaisittain melko kapeakatseisesti ”Veikkauksen linssien” läpi (Huom! termillä ”Veikkauksen linssit” ei ole tarkoitus ivata Veikkausta tai ketään muutakaan, vaan lähinnä tarkoitus on kuvata sitä maailmaa, jossa me monet suomalaiset elämme, ja johon etenkin Veikkauksen mainonta on lähes väistämättömästi vaikuttanut). Rahapelien pelaamiseen sisältyy isot riskit peliriippuvuudesta, joka voi pahimmillaan olla hyvinkin verrattavissa alkoholisoitumiseen. Toisaalta myös rahapeleissä on helppo nähdä se mahdollinen palkitsemispuoli. Niistä voi nimittäin voittaa rahaa. Rahapelit voivat myös esimerkiksi olla oikein käytettynä mainio harrastus, joka vie ajatukset hetkeksi pois hektisestä arjesta. Veikkaukselle pelatessa rahapelit voi nähdä jopa hyväntekeväisyytenä, kun iso osa hävityistä rahoistasi käytetään jonkin tahon hyväksi.

Rahapelit – Osakesijoittaminen

Sitten kun otetaan ne äsken mainitsemani ”Veikkauksen linssit” pois päästä, niin koko rahapelien maailma avautuu monelle aivan uudella tapaa. Tätä varten rahapelit on ensiksi jaettava kahteen eri ryhmään. Ensimmäiseen ryhmään kuuluu Veikkauksen eniten mainostamat pelit, kuten Lotto, Keno, raaputusarvat, hedelmäpelit sekä uusin lisäys virtuaaliurheilu. Vaikka olisit kuinka taitava tilastoniilo tai ennustajaeukko, niin et pysty pitkässä juoksussa voittamaan rahaa näistä peleistä. Toki näitä pelejä voit pelata harrastukseksi tai vaikka hyväntekeväisyysmielessä, mutta tosissasi et voi uskoa jääväsi näistä peleistä voitolle.

Toisessa ryhmässä on puolestaan pelit, jotka sisältävät tuurin lisäksi taitoelementin. Näihin peleihin lukeutuu pokeri, ravit sekä urheiluvedonlyönti (sisältäen pitkävedon, live-vedon, tulosvedon, vakioveikkauksen, yms.). Näissä peleissä sinun on mahdollista kerätä lähes loputtomasti tietoa ja käyttää sitä hyväksesi niin, että voit oikeasti jäädä pitkässä juoksussa voitolle. Voit siis pelata näitä pelejä vain huviksesi, mutta myös aidosti sijoitusmielessä.

Siinä missä jotkin sijoittavat rahansa osakkeisiin, toiset sijoittavat rahansa jalkapallo-otteluiden lopputuloksiin. Mikä siis on todellinen ero näiden kahden välillä? Toki pieniä eroavaisuuksia löytyy jonkin verran, mutta lopulta ainoa merkittävä ero on siinä, että sijoittaminen urheilutapahtuman lopputulokseen ei lisää talouskasvua samalla tavalla kuin sijoittaminen osakkeisiin usein tekee. Kun sijoitat osakkeisiin, annat rahasi yritykselle ”lainaan”, jotta se voi niiden avulla kehittää sähköautoja tai vaikka uusia televisiomainoksia. Kun taas sijoitat urheilutapahtuman lopputulokseen, niin et niin sanotusti anna rahojasi kenellekään lainaan. Silloin kilpailet vedonlyöntiyhtiön kanssa siitä kumpi tietää asiasta enemmän ja osaa käyttää tätä tietoa paremmin. Eli itseasiassa vedonlyöntisijoittaminen on täysin verrattavissa pörssissä käytävään johdannaiskauppaan (optioihin, warrantteihin, etc.). Näihin tuskin ollaan kaavailemassa mitään blokkia?

Itse asiaan

Mitä ne rahapelit nyt sitten oikeasti ovat? No sehän se isoin haaste on, että tähän kysymykseen on niin monta vastausta kuin on rahapelien käyttäjiä. Ensimmäiselle se on riippuvuus, toiselle hyväntekeväisyyttä, kolmannelle harrastus ja neljännelle elinkeino. Rahapelien luonteen monipuolisuutta ja laajuutta kuvaa hyvin se, että parhaiten pystyn koko pelien kirjon kuvailla lyhyesti näin:

Rahapelit ovat jotain alkoholin ja osakesijoittamisen väliltä. On jokaisen ihmisen oman päätäntävallan alla, kuinka hän käyttää rahapelejä vai käyttääkö lainkaan. Sama pätee myös alkoholiin sekä osakesijoittamiseen.

Tällä hetkellä ollaan siis kiristämässä arpajaislakia entisestään, mikä johtaa erikoiseen tilanteeseen ihan meidän jokapäiväisiä arvoja ajatellen. ”Hieman” kärjistäen voisi sanoa, että mahdollisen nettipelaamisen blokin astuessa voimaan, vedonlyöntisijoittaja tai pokeriammattilainen asetetaan arvoasteikollamme juuri siihen alkoholistin alapuolelle. Eli puhutaan täysin absurdeista arvostuksista alkoholin käytön ja rahapelaamisen välillä.

Taloudelliset vaikutukset

Jätän tarkoituksenmukaisesti itse taloudelliset vaikutukset tässä kirjoituksessa hyvin pienelle huomiolle, koska keskustelu näistä asioista on Suomessa vielä hyvin lapsen kengissä. Tästä syystä en itsekään osaa vielä rahallisesti arvottaa yhden peliongelmaisen vaikutusta yhteiskunnallemme. Tämä on kuitenkin se kysymys mihin ennen kaikkea tarvitsemme vastauksen.

Se, että rahapelien haittoja ehkäistään, on hyvä ja etenkin poliittisesti varsin helppo tavoite. Silti niitä ei voida loputtomiin ehkäistä, kuten ei voida työttömyyttä tai alkoholin haittojakaan. Tämän vuoksi meidän tulisi löytää koko kansakunnan etua ajatellen se optimipiste, jossa valitettavasti peliongelmaiselle, niin kuin alkoholistille sekä työttömällekin on annettava se jokin rahallinen arvo, jolla häntä voidaan mitata. Tämä johtaa varsin kiperiin kysymyksiin, jotka kuitenkin on kysyttävä mikäli haluamme maksimoida kansakuntamme hyvinvointia. Lopetan tämän kirjoituksen muutamaan esimerkin omaiseen kysymykseen, joista meidän nyt siis oikeasti tulisi keskustella sen sijaan, että vain tyydytään minimoimaan rahapeleistä koituvia haittoja.

Kiperiä kysymyksiä

  1. Kuinka iso haitta yhteiskunnallemme koituu yhdestä peliongelmaisesta?
  2. Kuinka rakennetaan rahapelien haittoja minimoiva järjestelmä niin, että se ei ole riippuvainen suljetuista markkinoista?
  3. Kuinka vahvasti rahapelien tarjonta ja markkinointi korreloivat peliriippuvuuden kanssa?
  4. Onko edellisen kysymyksen tuloksissa eroja, mikäli tarjoaja on Veikkaus tai jokin muu yritys?
  5. Miten voidaan siirtyä kohti avoimimpia markkinoita, niin että koko kansakuntamme hyvinvointi kasvaa (vai voidaanko)?
  6. Kuinka paljon rahapelimonopoli oikeasti maksaa (tai tuottaa) yhteiskunnallemme (mm. työllisyys/vienti/verotulot/talouden kasvu, ei ainoastaan maksetut avustukset)?

Siinä muutama kevyt pähkinä purtavaksi.

Toivottavasti kirjoitus herätti ennen kaikkea ajatuksia ja innostaisi keskusteluun. Rehellinen ja avoin keskustelu aiheesta on mainio keino, jolla pystymme edesauttamaan koko kansakuntamme onnellisuutta sekä hyvinvointia.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: