FanTeam – kausipeli pähkinänkuoressa

Ensi perjantaina se jo alkaa. Valioliiga nimittäin. Fantasy kerää jatkuvasti lisää pelaajia. Miljoonat ihmiset tekevät päätöksiä samojen kysymyksien äärellä. Salah vai Sterling? Ehkä molemmat? Kane vai Aguero? Entä Aubameyang? Robertson vai TAA? Entäs Pogba, Sigurdsson, Milivojevic? Niin ne joukkueet vaan lopulta saadaan kasattua. Samaan aikaan kovin monelta jää huomaamatta FanTeamin vastaava peli rajoitetulla pelaajamäärällä, sopivalla panoksella ja hulppeilla palkinnoilla. Nyt käydään lyhkäsesti tämä peli läpi ja pohditaan miksi tänä kautena voi olla järkevämpi panostaa nimenomaan tähän peliin.

Säännöt lyhyesti

Pelin ideana on siis Fantasyn tavoin luoda 15 pelaajan joukkue, joka kerryttää pisteitä sen perusteella miten joukkueen pelaajat oikeasti esiintyvät Valioliigan vihreillä verannoilla. Pelaajille on määritelty hinnat ja jokaisella joukkueella on käytettävissä 100M rahaa joukkueen kasaamiseen. Joukkueesta valitaan 11 pelaajaa jokaiselle kierrokselle ja 4 jää vaihtoon (1mv + 3 kenttäpelaajaa), mistä he nousevat kentälle mikäli jokin avauskokoonpanon pelaajista ei syystä tai toisesta ottelukierroksella pelaa. Lisäksi joka kierrokselle valitaan kapteeni, joka antaa tuplapisteet. Jokaisen ottelukierroksen jälkeen on käytettävissä yksi ilmainen pelaajavaihto, jolla voi optimoida joukkuetta tulevalle kierrokselle. Lisävaihtoja voi tehdä pistemenetyksiä vastaan (1 lisävaihto = -4 pistettä). Jokaisella joukkueella on käytettävissä myös 2 villikorttia (1 syksyllä, 1 keväällä), joilla voi vaihtaa koko joukkueen menettämättä pisteitä. Pelin tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä koko kauden aikana. Kukin pelaaja voi tehdä turnaukseen niin monta joukkuetta kuin vain tahtoo.

Pisteytys

Jos Fantasy on tuttu, niin sisäistät FanTeamin erityispiirteet minuuteissa. Pelaajat saavat pisteitä mm. maaleista, syötöistä, nollapelistä ja peliajasta. Miinuspisteitä tulee puolestaan mm. varoituksista sekä epäonnistuneesta tai itse aiheutetusta rangaistuspotkusta.

Tärkeimmät erot Fantasyn pisteytykseen:

  • Ei bonuspisteitä
  • +1 piste, jos MID/FWD pelaa koko pelin
  • +1 piste, jos joukkue ”voittaa” pelaajan ollessa kentällä
  • -1 piste, jos joukkue ”häviää” pelaajan ollessa kentällä
  • 0,5 pistettä per maalivahdin torjunta

Mikäli olet edistyneempi Fantasyn pelaaja ja lasket jopa pisteodotusarvoja (xFP) eri pelaajille, voit melko huoletta hyödyntää laskemiasi Fantasyn xFP-lukuja kunhan otat edellä mainitut kohdat huomioon. Esimerkiksi pelaaja, jonka Fantasy-pisteodotuarvosta iso osa kertyy bonuspisteistä, ei ole FanTeamissa läheskään niin hyvä valinta kuin Fantasyssä. Viime kaudelta hyvänä esimerkkinä toimii Aaron Wan-Bissaka, jolla bonuspisteet saattoi merkitä jopa 10-15% pelaajan pisteodotusarvosta. Seuravaihdoksen myötä tämä lukema tulee toki laskemaan tulevana kautena.

Palkinnot

Turnauksessa on taattu 250 000 euron palkintopotti, josta koko kauden kärkikolmikko saa osuutensa seuraavasti:

  1. 50 000€
  2. 25 000€
  3. 12 000€

Vielä 20. sijakin palkitaan 1 000 eurolla ja jopa sijalta 1250. pelaaja saa ”omat takaisin” eli  25 euroa.

Koko kauden palkintojen lisäksi joka kuukausien sekä yksittäisten kierrosten parhaat joukkueet palkitaan tuntuvasti. Näin ollen, vaikka olisit jäänyt kausipelissä kauas kärjestä, voit tavoitella voittoja läpi koko kauden optimoimalla joukkuettasi eri kuukausille tai jopa yksittäisille kierroksille.

+EV?

Turnauksen osallistumismaksu on siis 25 euroa, josta 20 euroa menee pottiin ja 5 euroa rakeen. Osallistujamäärä on kuitenkin rajattu 12 000 osallistujaan ja palkintopottina on takuusumma 250 000 euroa. Näin ollen todellisuudessa 25 eurosta vähintään 20,83€ menee pottiin ja loput rakeen.

Entä jos osallistujia ei tulekaan 12 000?

Kirjoitushetkellä turnauksessa on joukkueita yhteensä 1 434 kappaletta. Turnaus alkaa alle viikon päästä, joten vielä ollaan melko kaukana täydestä osallistujamäärästä. Turnauksessa on kuitenkin käytössä myöhäinen rekisteröinti jopa 4. ottelukierroksen alkuun asti. Myöhäiset rekisteröityjät saavat lisäksi aiemmilta kierroksilta kompensaatiopisteinä 70% muiden joukkueiden keskiarvopisteistä. Eli jos teet joukkueen vasta toiselle kierrokselle ja ensimmäisellä kierroksella osallistujien keskiarvopisteet olivat 50, niin pääset aloittamaan turnauksen 35 pisteellä. Tämä toki madaltaa kynnystä osallistua turnaukseen kierroksen tai pari myöhässäkin.

Jos nyt ennustellaan että turnauksen alkuun mennessä osallistujamäärä nousisi vaikka 4000 – 5000 tienoille ja myöhästyneitä rekisteröityjiä tulisi vielä sama määrä. Näin ollen lopullinen osallistujamäärä olisi 8 000 – 10 000.

  • 8 000 osallistujan tapauksessa rake on 0, ja osallistumisen todellinen arvo on 31,25€, eli +EV.
  • 10 000 osallistujan tapauksessa rake on 0, ja osallistumisen todellinen arvo on 25€, eli EV 0.

Lisäksi keskiarvoisilla pisteillä saat jonkin verran etua myöhäisiin rekisteröijiin nähden. Toki on huomioitava myös, että turnauksessa on joitain hyvin ammattimaisia pelaajia, jotka ovat osallistuneet kymmenillä joukkueilla. Silti vaikka heillä olisi kuinka hyvät mallit ja he pystyvät kattamaan monta eri kombinaatiota, niin tässä pelissä kyllä kombinaatioita riittää jo nyt joukkuetta kasatessa, mutta etenkin kun peli etenee ja vaihtoja tehdään viikosta toiseen. Näin ollen ammattimaiset pelaajat löytävät itsensä usein melko korkealta tulostaulukosta, mutta kärkikymmenikköön tarvitaan eittämättä myös isosti onnea.

Ensi viikolla kirjoitellaan sitten muutama nosto taktiikoista ja asioista, joita fiksut pelaajat huomioivat. Asialistalla ainakin jotain näistä: ensimmäisten kierrosten optimointi, VAR, pisteet per M, kapteeni, penkki sekä uudet pelaajat ja joukkueet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: