FanTeam – kausipeli: Picks and tactics

Nopeimmille lukijoille vielä muutamat vinkit ennen kuin Valioliiga huomenna potkaistaan käyntiin. Listattuna muutama tärkeä seikka, joita hyvä pohtia FanTeamin tai Fantasyn kausipeleissä.

Joukkueen kasaaminen ennen kauden alkua voi tuntua jokseenkin haastavalta ja sitä se todella on ammattilaisillekin. Joukkueet ovat muuttuneet viime kaudesta. Pelaajia vilisee suuntaan jos toiseen. Valmentajat vaihtuu. Harjoitusotteluita on pelattu ties millä kokoonpanoilla kesän aikana.

Ensimmäisten kierrosten optimointi

Joukkuetta kasatessa turhan moni manageri sortuu optimoimaan joukkueensa liian pitkäksi ajaksi. Joukkueeseen valitaan puolustajia, joilla on helpot vastustajat ensimmäiset 10 kierrosta. Puolustajia pyritään ottamaan eri joukkueista, jotta joukkue ei ole liian riippuvainen yhden joukkueen menestyksestä. Samaa logiikkaa viedään myös keskikentälle ja hyökkäykseen. Lopulta kasaantuu joukkue, joka voisi olla optimi valinta jopa koko syyskaudelle. Nämä managerit eivät anna tarpeeksi arvoa sille, että heillä on käytössä 2 villikorttia (koko joukkueen vaihto ilman pistevähennyksiä), joista toinen on käytettävä jo syyskaudella. Ennen kauden alkua valitulla joukkueella mennään liian pitkälle syksyyn, kunnes vasta vaihdetaan koko joukkue.

Edellä kuvatussa tilanteessa managerit joutuvat luottamaan pelkästään dataan edelliskausista sekä kesän harjoitusotteluista. Uudistuneiden joukkueiden myötä olisi järkevämpää kerätä vielä relevantimpaa dataa alkukauden otteluista. Näin ollen usein järkevin taktiikka on optimoida joukkue kauden alussa vain muutamalle (4-6) kierrokselle, jonka jälkeen lyödään peliin villikortti ja tehdään nopeita reagointeja nähtyjen esitysten perusteella. Silloin pystytään myös nopeasti iskemään aliarvostettuihin pelaajiin, joiden hinta tulee lähiviikkoina nousemaan ja näin ollen joukkueen arvoa saadaan hilattua ylöspäin.

Näin ollen kauden alussa koko joukkueen voi hyvinkin kasata vain muutaman joukkueen ympärille, joilla on etukäteen helpoimmat ottelut tiedossa.

VAR

Ensimmäistä kertaa käytössä Valioliigassa. Voi tuntua aika pieneltä asialta, mutta tullee vaikuttamaan kolmella tapaa eri tyyppisten pelaajien pisteisiin. Näin ollen vaikutus on järkevää huomioida ja pyrkiä ottamaan hyöty irti ennen kuin muut managerit ehtivät reagoida. Tuoko VAR mukanaan enemmän rangaistuspotkuja? Todennäköisesti jonkin verran (etenkin aluksi), mutta pitkässä juoksussa ainakin tuomiot menevät enemmän oikein. Tärkeimmät vaikutukset kausipeleihin:

 1. Rangaistuspotkujen vetäjien arvo on entistä korkeampi. Ei ole hullu ajatus rakentaa joukkuetta nimenomaan pilkkuja ampuvien ympärille. Mm. FFS tarjoaa varsin hyvän listauksen pilkulle asettuvista pelaajista.
 2. Erikoistilanteiden ”hankkijat” ovat usein pelaajia, jotka keräävät paljon pallokosketuksia hyökkäyskolmanneksella ja erityisesti vastustajan 16-alueen sisällä. Näissä kausipeleissä erikoistilanteen hankkinut pelaaja palkitaan fantasy-syöttöpisteellä, mikäli rangaistuspotkua tai suoraa vapaapotkua vetämään asettunut pelaaja tekee maalin. Pilkulle asettuvien pelaajien jälkeen nämä erikoistilanteiden hankkijat ovat todennäköisesti toiseksi paras vaihtoehto joukkueiden hyökkäävistä pelaajista.
 3. Jos pystyt tunnistamaan mahdollisia ”pilkun aiheuttajia”, kannattaa näistä pelaajista pysytellä kaukana. Voisi olettaa, että VARin kanssa vaikeuksissa ovat etenkin isot, hitaat, röyhkeistä otteista tunnetut puolustajat, jotka eivät vielä ole VARin alaisuudessa pelanneet. Heillä voi viedä enemmän aikaa totutella VARin olemassa oloon, jolloin he saattavat aiheuttaa turhia pilkkuja, joista tietysti rankaistaan miinuspistein.

Uusien pelaajien viehätys

Perinteisesti hyvin monen fantasy-managerin sudenkuoppa, erityisesti Englannin ulkopuolelta siirtyvien pelaajien suhteen. Isot otsikot, suuret siirtosummat, kohtuullinen hinta kausipelissä. Nämä kaikki vetävät puoleensa ja monet managerit valitsevat uusia kiinnostavia pelaajia joukkueeseensa. Tällä kaudella mm. Nicolas Pepe, Christian Pulisic, Moise Kean ja Sebastian Haller löytyvät liian monen managerin joukkueesta.

Lähtökohtaisesti ei ole riskin arvoista pyrkiä olemaan ensimmäinen manageri, joka valitsee uusia pelaajia joukkueeseensa. Uusien pelaajien tulossa on aina iso määrä kysymysmerkkejä. Kuinka pelaaja asettuu uuteen maahan, joukkueeseen, pelitapaan, valmentajan kaavailemaan roolin, ymsyms. Liikaa riskiä potentiaaliseen hyötyyn nähden. Osittain tuttu fraasi yritysmaailmasta pätee tässä. Aina ei kannata olla markkinalla ensimmäinen, joka raivaa tien. Usein järkevin taktiikka on olla se toinen, joka saa lähes saman palkinnon, mutta huomattavasti pienemmällä vaivalla. Näin ollen valitse uudet pelaajat vasta nopeasti sen jälkeen, kun ovat ensin näyttäneet kykynsä Valioliigassa.

Be bold, but boring

Lopuksi vielä yhteen vedettynä ajatukset kuinka lähteä kauteen.

Ole rohkea.

 • Valitse muutama ideajoukkue, joiden ympärille kasaat kokoonpanosi
 • Optimoi joukkue vain muutamalle kierrokselle
 • Älä käytä liikaa rahaa vaihtopenkkiin
 • Villikortti käyttöön aikaisin

Ole tylsä.

 • Valitse hyviä pelaajia viime kaudelta
 • Valitse varmoja aloituskokoonpanon pelaajia
 • Käytä paljon rahaa puolustukseen
 • Ota pelaajia hyvistä joukkueista
 • Valitse pilkun vetäjiä ja hankkijoita
 • Älä ota ensimmäistä kauttaan Valioliigassa pelaavia pelaajia

 

Näillä mietteillä ei muuta kun tsemiä kaikille kauteen!

Ps. FanTeamin turnauksessa kirjoitushetkellä osallistujia 3 422 / 12 000 eli edelleen tulossa selkeästi +EV peli.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: